26 Şubat 2016 Cuma

Kuru Akü Tamiri - Bakımı (Kurşun - Asit Aküler için)

Mehaba arkadaşlar bu tip akülerle sık sık karçılaşıyoruz, güç kaynaklarının içerisinde ışıldakların içerisinde bazı elektrikli bisikletlerde bu tip aküler kullanılıyor. Bir süre sonra bu aküler şarj tutmamaya başlıyor ve gerekli voltaj değerini sağlamıyor bu durumda genellikle yapılan işlem ya akü çöpe gidip yenisi alınıyor yada üzerinde bazı müdahaleler ile yeniden kullanılır hale getirilmeye çalışılıyor. Fakat yeniden kullanılır hale getirme çabasında sıklıkla yanlış ve tehlikeli uygulamalara rastlıyorum akünün içine tuz ruhu dökenlerden tutun perhidrol hidroklorik asit gibi tehlikeli karışımlar kullanarak aküyü kullanılabilir hale getirmeye çalışanlar var. Araştırmam sonucu size yapabileceğiniz en etkili ve en güvenli yöntemi anlatacağım.

Müdahale Başlasın !


Bu tip akülerde üst tarafta ince bir kapak bulunur. Öncelikle bu kapağı ince uçlu bir düz tornavida , falçata gibi araçlar kullanarak açmalıyız. Bu kapaklar genelde presslenmiş olur yani kenarlarından yapışık durumdadır esnettiğinizde bu yapışkan kısımlar açılacaktır.


Üst kapağımızı çıkardık benim akümde altı hücre bulunuyor her hücrenin ikmal delikleri lastik contalar ile kapalı. Bu contalara temas etmeden önce önlemimizi alalım bir lastik eldiven ve gözlerimizi korumak için koruyucu gözlük ( Ben bu gibi asitle oynadığım durumlarda genelde deniz gözlüğü kullanıyorum tavsiye ederim :).. ) kullanmanız güvenliğiniz açısından önemli. Unutmayın akü kurşun ve asitten oluşuyor gerekirse bu işlemi balkon gibi açık bir ortamda yapın.


Önlemimizi aldık doktor eldivenlerimizi taktık ve şimdi ameliyata başlayalım :). Şimdi lastik kapakları çıkarıyoruz.


eğer kapakçıklardan içeriye baktığımızda sıvıyı görebiliyorsak üstte kalan sıvıyı şırınga yardımı ile çekip 3 - 4 cm kadar sıvı seviyesini düşürerek üstte kalmış atık sıvıdan kurtuluyoruz.
Evet arkadaşlar bundan sonraki adımda saf suya ihtiyacımız olacak saf suyu sanayi bölgelerinden temin edebilirsiniz fakat evinizdede su ısıtıcı ile kaynatıp soğumasını beklediğiniz su içinizi görecektir ( yinede hazır satılan saf suları tavsiye ederim ). Saf suyumuzu bir şırınga (veya huni) yardımı ile kapakçıklardan sıvı üst seviyelerde görünene kadar (taşacak seviye) tüm hücrelere tek tek ekliyoruz. Bu adımda eklediğimiz saf suyun asit ile karışması için birkaç dakika beklememiz gerekir aküyü dikkatli bir şekilde hafifçe sağa sola oynatmanız işlemi hızlandıracaktır.


Şimdi gelelim akümüzü tekrar şarj etmeye. Bu adımda ortama zehirli gazlar salınacağından temsili olarak bu fotoğrafı çektikten sonra ben akümü balkona taşıdım ve orada şarj ettim. Sizde açık bir ortamda şarj ediniz. Bundan sonra yapacağımız işlem akümüzün kapakçıklarından sıvının hareketini gözlemek ( kesinlikle kapakçıklarının yakınından koruma gözlüğünüz olmadan bakmayınız ) kapakçıklarda kabarcıkları görmeye başladığımızda yani sıvı dışa çıkmaya başladığında işlem tamam demektir eğer sıvıda bir hareket gözlemlenmedi ise akünün voltajını ölçerek ilk durumda gösterdiği voltaj ile kıyaslıyoruz eğer voltajda azda olsa bir artış olmamış ise bir şoklama yöntemi uygulayacağız. Şoklamak için akü şarj cihazının kutuplarını aküye ters bağlıyoruz yaklaşık 2 dakika bu şekilde bekletiyoruz ( kesinlikle 3 dakikadan fazla aküyü bu bu konumada bırakmayınız ! )
2 dakika bekledikten sonra kutupları çıkarıp tekrar düz bir şekilde bağlıyoruz. Muhtemelen bir süre sonra kabarcıkların oluştuğunu göreceksiniz.
Halen kabarcıkları göremiyorsanız içerisindeki metal ızgaraların üzeri oksitlenerek kapanmış olabilir bu durumda bu aküyü kullanmamanızda fayda var. Bu oksitleri çıkarmak için kullanılan yöntemler oldukça tehlikeli.


 Son olarak kabarcıkları gördükten sonra tüm hücrelerden üstte kalan sıvıyı şırıngamız ile tekrar çekiyoruz ve kapakçıkları kapatıyoruz. Ve akümüzü şarja bağlıyoruz......

Halen şarj olmasını bekliyorum......
halen bitmedi sıkıldım ..... :)

Evet akümüz sonunda şarj oldu.

Ve olması gereken voltaj değerini ölçü aletimde okuyabiliyorum. Kolay gelsin arkadaşlar. Sorularınızı yorum kısmından bana iletebilirsiniz.

25 Şubat 2016 Perşembe

Windows 10 Kurulumu (USB bellek ile format diski oluşturma)

Windows 8.1 versiyonunda bazı simulator programlarım ile uyumsuzluk sorunu oluşturduğundan windows 7 sürümüne geri dönmek zorunda kalmıştım fakat windows 10 sürümünü denediğimde gerçekten uyumsuzluk problemlerinin çözüldüğünü ve performans artışının oldukça fazla olduğunu farkettim yaklaşık 1 hafta oldu bir sorun ile karşılaşmadım. Şimdi diğer bilgisayarıma windows 10 kuracağım ve kurulum işlemlerini adım adım sizlerle paylaşacağım.

Haydi Kuruluma Başlayalım !

Kurulumu gerçekleştirmek için öncelikle bir boot aracına ihtiyacımız var. Eğer kurulum CD si ne sahip değilsek bir USB bellek işimize yarayacaktır. USB belleğinizin 4GB veya üzeri hafızaya sahip olması gerekmektedir. USB flash belleğimizi yanımıza aldıysak artık microsoft ' un sitesine giderek yazılımı indirmek ile başlayabiliriz.





Resimde ok ile gösterdiğim yere tıklayarak aracı indirin. İndirdiğimiz aracın simgesine çift tıklayarak aracı başlatıyoruz.



Çıkan "Bu programın bilgisayarınızda değişiklik yapmasını istiyormusunuz" şeklindeki mesaj kutusuna evet diyerek ilerliyoruz.


Çıkan pencerede accept seçeneğine tıklıyoruz. ( Bilgisayarınız Türkçe ise "Kabul et" seçeneğine tıklayınız)



Biz sıfırdan kurulum yapacağımızdan ikinci seçenek olan "Create installation media for another PC" ( Başka bir bilgisayar için kurulum ortamı oluştur ) şeçeneğini seçiyoruz.


Bu adımda önerilen ayarları değiştirmek istiyorsak üstte belirttiğim kutucuktaki işareti kaldırmamız gerekiyor. Bu adımda resimdeki ayarları uygulayabilirsiniz fakat sisteminiz yalnızca 32 bit uyumlu ise üçüncü seçenekten 64 bit yerine 32 bit seçmelisiniz.

Bir uyarı kutucuğu çıkarsa evet diyerek ilerliyoruz.



Bu adımda biz USB flash belleğe kurulum yapacağımızdan ilk seçeneği seçiyoruz ve ileri diyoruz.


Bu adımda iso dosyasının nereye yükleneceği soruluyor. Ben masaüstünü tercih ettim ve kaydet diyerek devam ettim.

Bir süre bekledikten sonra aşşağıdaki pencere karşınıza çıkıyor bu adım biraz uzun sürecektir yüklemenin tamamlanmasını bekleyin.



Ve kurulumumuz tamamlandı ...


Bitir diyoruz. Son resimde gördüğünüz gibi windows isimli iso dosyamız masaüstüne inmiş durumda.
Şimdi yapmamız gereken indirdiğimiz bu imaj dosyasını USB belleğimize yazmak bunun için küçük bir yazılıma ihtiyacımız var Buraya tıklayarak yazılımın sayfasına ulaşabilirsiniz.


İşlemi kolaylaştırmak için resimdeki gibi Türkçe seçeneğini tercih ediyoruz.



Üstteki resimde işaretlenen indirme linkine tıklayarak programı indiriyoruz ve indirdiğimiz programı çalıştırıyoruz.



Programımız açıldı , işaretli kısma tıklayarak Türkçe dil seçeneğini tercih edebilirsiniz.
En üstteki bardan Format diski haline getireceğiniz USB belleğinizi ve aşşağıdaki disk işaretinden indirdiğiniz iso dosyasını kaynak olarak seçiyoruz.  Ve başlat diyoruz, ilerleme tamamlandığında USB belleğimiz hazır olacaktır.

Artık standart format işlemleri ile devam edebiliriz.
Bilgisayarımıza reset atıp açılış esnasında F2 tuşuna basıyoruz (Bilgisayar açılırken tuşu size belirtecektir press F2 , DEL , F10 ... gibi).
Açılan ekranda BIOS menusune gidiyoruz ve first boot device yani birincil boot cihazımızı USB belleğimiz olarak seçiyoruz. F10 a basarak onay verdiğimizde bilgisayar reset atacak ve windows 10 kurulumu başlayacaktır. Bundan sonraki adımlarda Türkçe seçenek ile kolayca talimatları uygulayarak devam edebilirsiniz.

Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Tamiri

Arkadaşlar bugün 2 senedir kullanmadığım güç kaynağıma ihtiyaç duydum tabi işleyen demir paslanmaz misali kullanılmayan güç kaynağım bozulmuş ... :)
Lafı çok uzatmadan uygulamaya geçelim.




Benim güç kaynağımda resimde gördüğünüz gibi dört adet vida bulunuyordu. İşe bu vidaları sökmekle başlayalım.




 Güç kaynağının içini açtığımızda bizi bir trafo bir kontrol kartı ve 12 Volt 7 A/h değerinde bir akü karşılıyor.


Güç kaynağının 12V luk bir potansiyel ile trafo çıkışında 220V ürettiğini unutmayın, oldukça riskli bir voltaj değeri. Resimde gördüğünüz gibi trafonun çıkış hatları ve trafo akünün sağ tarafında kalmakta eğer bu konuda tecrübeye sahip değilseniz bu bölgelere temas etmekten kaçınınız !!!




İlk önce akünün konnektörlerini çıkararak gücü kesmeli ve güvenliğimizi sağlamalıyız.


Yerinden çıkardığımız aküyü bir voltmetre / multimetre aracılığı ile ölçüyoruz.


Resimde görüldüğü gibi cihazı uzun bir süre şarja bırakmış olmamıza rağmen 12V olması gereken değer 0.12V gösteriyor. (Akü bakımı ile ilgili yazımda bu aküyü tekrar kullanılabilir hale getirdim yazımı inceleyerek bilgi edinebilirsiniz) tekrar şarj etmeme rağmen en fazla 3V gibi küçük bir voltaj değerine ulaşabildim.
Aküyü değiştirmek şart oldu. Neyseki buseferlik arızamız basitmiş aküyü yenisi ile değiştirerek bu sorunu çözdüm. Sizinde arızalı güç kaynağınız var ise çöpe gitmeden aküsünü bir kontrol etmekte fayda var belki sizinde 200 - 300TL değerinde güç kaynağınızı 20 TL değerinde bir akü ile kurtarma şansınız vardır.
     Umarım yararı olmuştur sorularınızı sorabilirsiniz. Herkese kolay gelsin arkadaşlar ... 

PROTEUS 'A ARDUİNO KÜTÜPHANESİ EKLEMEK



Arduino son dönemde kullanıcı dostu olması nedeni ile prototipleme için hobi olarak ilgilenenlerden mühendislere kadar bir çok kişinin başvurduğu mikrokontrolör kartlarıdır.
Hernekadar uygulamada kolaylık sağlasada voltaj dalgalanmaları ve temassızlık sorunlarını gibi hataları aramaya başlamadan önce simulatörde yazılımın çalışmasını test ettikten ve doğru çalıştığını gördükten sonra uygulamaya geçmekte herzaman yarar vardır. Arduino simulasyonu yapmak için benim tavsiye edeceğim program Proteus ISIS programıdır çünkü birçok arduino kütüphanesi yazılmış durumda ve hatasız çalışan Arduino kütüphaneleri mevcut. Neredeyse bugüne kadar hazırlanmış tüm arduino kütüphanelerini test ettim çalışmasında sorun bulamadığım ve benimde şuanda kullandığım kütüphane dosyasını yazının devamında ekleyeceğim. Şimdi gelelim asıl konumuza…

Arduino kütüphanesini Proteus’un kütüphane dosyasına nasıl ekleriz ?
  1. Öncelikle kullanacağımız kütüphaneyi aşşağıda belirttiğim linkten indirmeniz gerekiyor.
      2. İndirmiş olduğunuz rar dosyası içerisinde bulunan BLOGEMBARCADO.LIB isimli kütüphane dosyasını masaüstüne çıkartalım.
 3.  Masaüstüne çıkardığımıs kütüphane dosyasını aşşağıdaki adrese kopyalıyoruz
 C:\Program Files (x86)\Labcenter Electronics\Proteus 8 Professional\LIBRARY
(Sizde bu adres farklı olabilir programın kurulu olduğu adrese gidip library dosyasını bulmanız gerekiyor)
     4. Artık proteus kütüphane dosyamız içerisine arduino kütüphanemiz eklenmiş durumda. Simulasyonda bu kütüphaneyi kullanmak için Proteus ISIS programını çalıştırın, program içerisinde klavyenizden “p” e basarak arama penceresini açın arama kısmına arduino yazdığınızda modellerin kütüphaneye dahil olduğunu göreceksiniz.
Umarım yardımcı olmuştur arkadaşlar. Bol projeli günlere … :)