Mehaba arkadaşlar bu tip akülerle sık sık karçılaşıyoruz, güç kaynaklarının içerisinde ışıldakların içerisinde bazı elektrikli bisikletlerde bu tip aküler kullanılıyor. Bir süre sonra bu aküler şarj tutmamaya başlıyor ve gerekli voltaj değerini sağlamıyor bu durumda genellikle yapılan işlem ya akü çöpe gidip yenisi alınıyor yada üzerinde bazı müdahaleler ile yeniden kullanılır hale getirilmeye çalışılıyor. Fakat yeniden kullanılır hale getirme çabasında sıklıkla yanlış ve tehlikeli uygulamalara rastlıyorum akünün içine tuz ruhu dökenlerden tutun perhidrol hidroklorik asit gibi tehlikeli karışımlar kullanarak aküyü kullanılabilir hale getirmeye çalışanlar var. Araştırmam sonucu size yapabileceğiniz en etkili ve en güvenli yöntemi anlatacağım.
Müdahale Başlasın !
Bu tip akülerde üst tarafta ince bir kapak bulunur. Öncelikle bu kapağı ince uçlu bir düz tornavida , falçata gibi araçlar kullanarak açmalıyız. Bu kapaklar genelde presslenmiş olur yani kenarlarından yapışık durumdadır esnettiğinizde bu yapışkan kısımlar açılacaktır.
Üst kapağımızı çıkardık benim akümde altı hücre bulunuyor her hücrenin ikmal delikleri lastik contalar ile kapalı. Bu contalara temas etmeden önce önlemimizi alalım bir lastik eldiven ve gözlerimizi korumak için koruyucu gözlük ( Ben bu gibi asitle oynadığım durumlarda genelde deniz gözlüğü kullanıyorum tavsiye ederim :).. ) kullanmanız güvenliğiniz açısından önemli. Unutmayın akü kurşun ve asitten oluşuyor gerekirse bu işlemi balkon gibi açık bir ortamda yapın.
Önlemimizi aldık doktor eldivenlerimizi taktık ve şimdi ameliyata başlayalım :). Şimdi lastik kapakları çıkarıyoruz.
eğer kapakçıklardan içeriye baktığımızda sıvıyı görebiliyorsak üstte kalan sıvıyı şırınga yardımı ile çekip 3 - 4 cm kadar sıvı seviyesini düşürerek üstte kalmış atık sıvıdan kurtuluyoruz.
Evet arkadaşlar bundan sonraki adımda saf suya ihtiyacımız olacak saf suyu sanayi bölgelerinden temin edebilirsiniz fakat evinizdede su ısıtıcı ile kaynatıp soğumasını beklediğiniz su içinizi görecektir ( yinede hazır satılan saf suları tavsiye ederim ). Saf suyumuzu bir şırınga (veya huni) yardımı ile kapakçıklardan sıvı üst seviyelerde görünene kadar (taşacak seviye) tüm hücrelere tek tek ekliyoruz. Bu adımda eklediğimiz saf suyun asit ile karışması için birkaç dakika beklememiz gerekir aküyü dikkatli bir şekilde hafifçe sağa sola oynatmanız işlemi hızlandıracaktır.
Şimdi gelelim akümüzü tekrar şarj etmeye. Bu adımda ortama zehirli gazlar salınacağından temsili olarak bu fotoğrafı çektikten sonra ben akümü balkona taşıdım ve orada şarj ettim. Sizde açık bir ortamda şarj ediniz. Bundan sonra yapacağımız işlem akümüzün kapakçıklarından sıvının hareketini gözlemek ( kesinlikle kapakçıklarının yakınından koruma gözlüğünüz olmadan bakmayınız ) kapakçıklarda kabarcıkları görmeye başladığımızda yani sıvı dışa çıkmaya başladığında işlem tamam demektir eğer sıvıda bir hareket gözlemlenmedi ise akünün voltajını ölçerek ilk durumda gösterdiği voltaj ile kıyaslıyoruz eğer voltajda azda olsa bir artış olmamış ise bir şoklama yöntemi uygulayacağız. Şoklamak için akü şarj cihazının kutuplarını aküye ters bağlıyoruz yaklaşık 2 dakika bu şekilde bekletiyoruz ( kesinlikle 3 dakikadan fazla aküyü bu bu konumada bırakmayınız ! )
2 dakika bekledikten sonra kutupları çıkarıp tekrar düz bir şekilde bağlıyoruz. Muhtemelen bir süre sonra kabarcıkların oluştuğunu göreceksiniz.
Halen kabarcıkları göremiyorsanız içerisindeki metal ızgaraların üzeri oksitlenerek kapanmış olabilir bu durumda bu aküyü kullanmamanızda fayda var. Bu oksitleri çıkarmak için kullanılan yöntemler oldukça tehlikeli.
Son olarak kabarcıkları gördükten sonra tüm hücrelerden üstte kalan sıvıyı şırıngamız ile tekrar çekiyoruz ve kapakçıkları kapatıyoruz. Ve akümüzü şarja bağlıyoruz......
Halen şarj olmasını bekliyorum......
halen bitmedi sıkıldım ..... :)
Evet akümüz sonunda şarj oldu.
Ve olması gereken voltaj değerini ölçü aletimde okuyabiliyorum. Kolay gelsin arkadaşlar. Sorularınızı yorum kısmından bana iletebilirsiniz.
S.a elimde 65 a yuasa marka kurşun asit aküler var bazıları 8ve bazıları 10 ve gösteriyor şarj ettiğim halde aynı işlemi bunlar için yapabilirmiyim.
YanıtlaSilYapabilirsin
YanıtlaSilMerhabalar Elimde 6 Volt 3 Amper AKü Mevcut Aküyü şarj ederken delikler açık mı olacak yoksa kapağını takabilirmiyiz ? yardımcı olursanız sevinirim.
YanıtlaSilMerhaba, şarj esnasında delikleri kapalı tutmalısınız.
Silsıfır aküm var. 2013 te aldım. 6 ay kullandım ve birdaha kullanmadım. 2016 yazında 5 dk şarj etsem araca marş basıyor ve oldukçada uzun sürüyordu. fakat geçen ay tekrar denedim voltajı doldu ama marş basmadı. geçen günse hiç dolmadı elektrik yok. Ne yapmalıyım.
YanıtlaSilelektrikli bisiklet kuru aküleri söktüm ufak kapaklarıda çıkardım deliklerde tuza benzer beyaz hafifte yağlı bişey çıktı aküyü ters çevirdim biraz döktüm çıkan beyaz şey nedir dökmem doğrumu oldu ne yapmalıyım
YanıtlaSilGüç kaynağı kaç volt kaç amper acil lütfen 12v 20ah aküyü 12v 5ah güç kaynağı şarj edermi acil yardım
YanıtlaSilbiraz yavas sarz eder ama eder
Silbiraz yavas sarz eder ama eder
SilKardeşim Lütfen cevap verir misin elektrikli bisikleti şarja taktım ve şarj aleti bozulmuş fazladan şarja tip akü ısınmış yanacak derecede ve akülü çekmiyor motor şarjlı bisiklet yani çalışmıyor Soğuyunca geçer mi geçmez mi veyahut yapabileceğim bir şey var mı bilen birisi varsa lütfen bana bir iletir mi
YanıtlaSilAkü voltaj değerini ölçüp seviyesine bakmalısın, ve soğuduktan sonra dikkatli bir şekilse içerisindeki sıvı seviyesini kontrol edebilirsin, aşırı ısınmadan bu sıvı buharlaşmış ise aküyü kullanman sağlıklı olmaz.
SilB
YanıtlaSilMerhabalat benim üc tekerlekli elektirikli bisikletim var ve aküleri biyiyor mesela aküler yeniyken aynı yolu 2 sefer gidip geliyorfum şimdi ise bir sefer zor gidiyorum bilgi verirseniz sevinirin teşekürler
YanıtlaSilBu tamamen mevcut bisikletinizin sahip olduğu motorun güç tüketimine bağlı, yeni almış olduğunuz bisikletin güç tüketimi daha yüksek anlaşılan. Bu durumda aynı akü ile eski bisikletiniz ile aynı mesafeyi gitmeniz mümkün olmaz, kapasitesi daha yüksek bir akü kullanabilirsiniz.
SilYeni akü aldım 3 adet 22 amper hic kullanmadan aküler bitti bunları nasıl şarz ederim hiç elektirik yok yada akü suyı vs konuyormu
YanıtlaSilBenim motorsiklet aküm şarj olmuyor ustaya götürdüm sorun aaküdeymiş bu aküyü tamir olurmu yukarda asnlattığınız gibi yöntemlerle tekrar jarj almaya başlarmı akü
YanıtlaSilArkadaşlar selamlar elektronik altın dedektörü sistemlerinde akü çok kullanıyoruz. Asit değişimi yapmak pek işe yaramadı bizde akü eskisi gibi şarjı uzun tutamıyor.
YanıtlaSilMerhabalar , akünün performansını yalnızca içerisindeki sıvı etkilemez, akü içerisindeki metal plakalar zamanla özelliğini yitirebilir uzun süre beklediğinde zamanla oksitlenebilir bu durumda şarj alma performansı azalır ve zamanla şarj almaz hale gelir.
SilMerhaba elimde 12V 24 amper akü var onun için yapabilirmiyim
YanıtlaSilSELAMLAR 6VOLTLUK AKUYU CALIŞTIRDIM FAKAT SARJ 4.5 VOLT 6 VOLTTA CIKMIYOR NE YAPMAM GEREKIYOR
YanıtlaSilYeteri kadar şarj süresi sağlamanıza rağmen voltaj seviyesi 4.5 V üzerine çıkmıyor ise akünüzün ömrü dolmuş, problem iç kısımdaki levhalardan kaynaklandığı için müdahale etmek pek mümkün olmayacaktır.
SilMerhaba baz istasyonlarında bulunan 12V 150A aküler için de bu işlem yapılır mı ve karbonat katılarak bu işlemi yapanlarda var sizce uygun mu yoksa sadece saf su ile yapsak dahami iyi olur
YanıtlaSilMerhaba bu yöntem genelde uzun süre bekleyen ve şarj olamaz hale gelen akülere uygulanan amatör bir yöntem, Baz istasyonu gibi kritik noktalarda bu yöntemi uygulamanız tavsiye edilmez , bu yöntem profesyonel bir akü bakımı değildir fakat amatör uygulamalar için günü kurtarır.
SilAküm 12 v 20 amper elwkteikli bisiklet akusu ve sarja taktigimda delik kapaklari kapali iken kapaklarini atiyor neden olabilir ve cozum olarak ne yapabilirim yardimci olursaniz acil sevinirim simdiden tesekurler
YanıtlaSilakülerde en büyük sorun kurşun plakaların sülfatlaşması yani oksitlenmesidir ve
YanıtlaSilşarj tutmamasıdır,desülfatlaşma denilen bir hadise var bunu yapan bir elektronik cihaz var ama akünün sülfatlaşmasını engelliyor pahalı ama ömür 2 seneden 6 seneye çıkıyor ancak yeniler için faydalı .sülfatlaşmış olan plakaları karbonatlı su ile şarja sokmak ne kadar olacağı size kalmış uzunsürmesi plakalara zarar verir sülfat ile kurşunu birbirinden ayırır karbonatlı suyu boşaltın sonra asitli suyu tekrar doldurun ya da yenileyin
merhaba benim elektrikli mopetim var ve akülerini değişmek istiyorum aküleri 12 volt 20 amper buna 12 volt 22 veya 24 amper taksam çalışırmı acaba
YanıtlaSilAbi ben şarja taktımda yaklaşık 6 6.5 saattir şarjda ve ısınfı elektrikli motor aküsü kapakcıkları takamadım takınca fırlatıyor sence olmuş mudur normalde 1 saatte şarjı doluyordu şu an 6 saat falan oldu
YanıtlaSilAnkara sincan da yaşıyorum aküleri soklamam gerekiyormuş yardimci olabilormisiniz nerde yaptırabilirim
YanıtlaSilLütfen yazın
Kaynamış su saf su değildir lutfen bu bilgiyi düzeltin
YanıtlaSilRastgele bilgi vermeyin. 1) akü konusunda bilgisi olmayanlar yazmasın.ben kimyagerim. Ve aküler konusunda profesyonel. 1); jel akü; bunlar bilindiği gibi jel değil.sadece +- levhalar arasında; 3-5 mm tuvalet kağıdına benzer bir madde var. Bu madde sülfürik asitli suyu emiyor.şarj olayı; elektrikle şarj olurken; tüm aküler; +- levhalardaki asitli suyu atar. Yani bulaşık süngerini sıkmak gibi, sonra bu kağıdımsı madde emer. Şarj işlemi bittikkten sonra; ters işleme başlar akü. Yani; elekli cihaz kullanma anında; bu kağıt maddedeki asitli su; +- levhalara geri döner yani emilir. İşte elektrik üretimi bu anda oluşur. Şarj; asitli su derecesi; 12-14 bome dereceye düştüğünde akü elektrik üretemez. Şarja koyarız. Şarj esnasında; aküye verilen elektrik aküdeki asitli su bome derecesini; 32-34 bome derecesine yükseltir. Ve şarj olayı tamamdır.jel aküyü canlandırmak; şişmemiş aküler; her hücre lastik tapa açılacak.34-36 bome derece asitli su( elektroliz) 20cc enjektör ile her hücreye doldurulacak. 24 saat beklenecek.yeniden takviye yapılacak. 8 saat beklenecek.ve tapalar açıkken; şarj yapılacak( annlattım; şarj anında asit seviyesi yükseleceği için, her hücreden fazla elektroliti geri çekeceğiz.şimdi akümüzü ölçüyoruz; 13:00-13;80 volt arasında olmalı. Bir gün dinlenen aküyü tekrar ölçeceğiz. 13-13,80 volt arasında bir değer okuyorsak; akünün canlandığını göreceğiz.%50-%70.
YanıtlaSilKral kimyacı
SilKurşun- Asit aküler; kış aylarında; 1 hafta kullanılmadığında deşarj olur. Bu durumda bu aküleri; 18-25 derece olan bir odada muhafaza edersek deşarj olayı daha az olacaktır. Yanlış bilinen bir konu; üretilen elektrik depolanamaz. Sadece kimyasal reaksiyon ile; şarj olayında; akülere verilen elektrik; elektrolizin asit derecesini yükseltir. Bunun sonucunda deşarj gerçekleşir.yani elektrikle şarj; elektrolite yüklenen iyonlar ile yükselen bome derecesi.
YanıtlaSilSaf su; en iyi saf su; buz dolabındaki biriken kar. Gazel okuyan kişilerin yorumlarına gülüyorum. Akülere saf su koymak. Deşarj neticesinde: 10-12 bome derecesine inen akü elektrolizine ; 0 bome dereceli saf su ilave etmek? Bu yıllardır uygulanan yanlış uygulama))) akünün aside ihtiyacı var. Akü şarjı yapan kişiler veya satanlar; saf su ilave ediyor, neden? Şarj tutmayan akü ve " abi bu akü bitik. Sana yeni akü vereceğiz. Onlar sadece para kazananmak istiyor. Otomobil ve jel aküleri; içindeki elektroliz boşaltılarak: 32-34 bome dereceli elektroliz katıldığında;anında şarj olacak.( şişmemiş aküler)ve kullanıma hazır,
YanıtlaSilBiten Aküleri canlandırmak basit değil!!! Herkesin yapacağı iş değil. Herkesin bir mesleği var.( Hatırlarsınız; Hababam sınıfındaki kimya hocası)))) Asitler en tehlikeli olan kimyasal maddeler. Yani her insan uçak süremez.
YanıtlaSilSakın unutmayın;Revizyondan geçen Aküyü şarj ettik veya elektroliz ilave ettik: otomobil park veya sinyal ampulü ile test edeceğiz; 21 watt lık bir ampul ile. Voltmetre akünün kutup başlarına takılı; 13 volt gösteriyor. Ve 21 watlık ampulü takıyoruz; voltaj ani değer kaybediyor, 5 dakikada 10 volt, 10 dakika sonra; 9-8-7 volta düşüyorsa; bu akünün ömrü bitmiştir.
YanıtlaSilSlm ustam elimde led ışıldak lar var akulerini dediğin gibi yaptım bİr sure sonra tekrar ışıdagı yapmamaya başladı ben asitli su kullandım tekrar açtım akuyu su seviyesini kontrol ettim tekrar şaka başladım bu arada bendeki aku 6v2.8 amper ne yapmam lazım tşk
YanıtlaSilSelamün aleyküm abi. Oğlumun akülü arabasi var iki adet 6 volt 7 ah 20 Hz YouTube dan izledim kapakları açtım karbonatla temizledim takı temiz su olana kadar sonra asitli su satın aldım doldurdum sorun 12 voltu buluyorum multimetre ile amper ölçümü yapınca misal 4 amper. İken anında düşüşe geçiyor paralel bağlantı şekilde 14 volt 1 amperde şarja takıyorum sorun nedir neden ölçüm yaparken amper değeri anında düşüşe geçiyor voltajda 12 volt oluyor
YanıtlaSilS,a size teşekkür ederim akülü motorsiklet tim var aküleri yarım dediler ama 10 km gidiyor güçten düşüyor şim di akülere asitli su koyup sarz ederersem düzelir mi dizinde dediğiniz gibi motorcu ya götördüm yenisi mi verelim diyor 6 akü var oda yekün tutuyor.yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
YanıtlaSilŞırıngayla Plakaları hemen örtecek kadar ,Bas sülfürük asitli suyu...akücülerde litresi 20 tl...denedim 5 yil kullanilmamiş 3 jel aküde canavar gibi oldular. Motorsikletimin jel aküsüde şarz tutmamaya başlamıştı...Aynı işlemi yaptım 20 gün beklemiş motorum çatır çatır marş basıyor. Milli servet sonuçta niye dışarıya daha fazla para ödiyelim..
Sil